Graag informeren we u over het bericht van Unigarant, dat we hebben ontvangen over het stopzetten van de verzekeringen van fatbikes. Vanaf 6 september is het niet meer mogelijk om een nieuwe verzekering voor fatbikes af te sluiten bij Unigarant.
Opzegging per premievervaldatum
De bestaande fietsportefeuille dient zo snel mogelijk per hoofdpremievervaldatum te worden opgezegd. Daarbij houden we rekening met een opzegtermijn van minimaal 2 maanden. Via deze voorbeeldbrief, worden onze klanten geïnformeerd. Hieronder vindt u een overzicht van de merken die het betreft.
De aflopende portefeuille wordt niet voortijdig beëindigd. Opzegging is alleen van toepassing op de fatbikes binnen het Unigarant fietsproduct en geldt niet voor het bromfietsproduct.
Merk | ||
AGM BIGWAY BOHLT COSWHEEL DIABLO DON SOURIS DOPPIO DOWE ENGWE ESMASTER | FATBIKE IDPOO KNAAP LA SOURIS LACROS OUXI PHATFOUR RADPOWER RADRUNNER | ROXXBIKE RUFF STOER SUPER73 TROY VINTAGE CRUISER VOGUE DIABLO VOLTA |
De berichtgeving van Unigarant:
“Unigarant stopt per 6 september voorlopig met het verzekeren van fatbikes. De reden hiervoor is de extreem hoge schadelast. De komende tijd gaan we onderzoeken of en onder welke voorwaarden we in de toekomst een passende verzekering voor fatbikes kunnen ontwikkelen.
Stormachtige ontwikkeling
De portefeuille met fatbikes heeft zich de afgelopen tijd stormachtig ontwikkeld. Met name de invoering van de helmplicht bij snorfietsen heeft voor een grote groei gezorgd. De fatbike blijkt voor veel mensen een goed alternatief. De keerzijde van de populariteit is de grote diefstalgevoeligheid. Deze ontwikkelingen drukken zo enorm op het rendement van onze fietsverzekeringen dat ze hierdoor onbetaalbaar dreigen te worden.
Tegelijkertijd zien we ook dat veel fatbikes van een gashendel worden voorzien en/of worden opgevoerd. Hierdoor neemt het risico op schade toe en komt de verkeersveiligheid in het geding. Door de toevoeging van een gashendel of het opvoeren, krijgen deze fietsen de kenmerken van een snorfiets en mogen ze zonder kenteken niet de openbare weg op. Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s die hiermee gepaard gaan.
Onderzoek naar aangepast product
Als marktleider fietsverzekeringen willen we goede verzekeringsoplossingen bieden voor alle fietsen. De komende periode gaan we daarom onderzoeken hoe we fatbikes toch kunnen verzekeren. Bijvoorbeeld door de premies e/o de polisvoorwaarden hiervan aan te passen, waardoor het weer een verantwoord risico wordt voor zowel de consument als voor ons. We hebben de intentie om vóór het nieuwe fietsseizoen van 2024 een nieuwe verzekering te kunnen introduceren.”